Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Φυλλομετρητής (browser)

browsers1Φυλλομετρητής (browser) είναι το λογισμικό που μας βοηθά να δούμε και να αλληλεπιδράσουμε με τις πληροφορίες που βρίσκονται σε μια ιστοσελίδα στον Παγκόσμιο Ιστό. Σήμερα, οι πιο δημοφιλείς φυλλομετρητές είναι οι: Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera, Google Chrome.

 

Αναζήτηση πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό

internet2Στον Παγκόσμιο Ιστό πληροφοριών υπάρχουν αμέτρητες ιστοσελίδες με πληροφορίες για όποιο θέμα φανταστούμε. Αν ξέρουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας (URL) που θέλουμε τότε απλώς την πληκτρολογούμε στο κατάλληλο σημείο σε κάποιο φυλλομετρητή και η ιστοσελίδα μεταφέρεται στον υπολογιστή μας. Αν δεν ξέρουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλουμε τότε μπορούμε να την αναζητήσουμε χρησιμοποιώντας κάποιους Θεματικούς Καταλόγους ή χρησιμοποιώντας μια Μηχανή Αναζήτησης (search engine).

 

Μηχανές Αναζήτησης

Μια μηχανή αναζήτησης είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο Διαδίκτυο. Αποτελείται από ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές στους οποίους δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που συλλέγει από το διαδίκτυο. Για να βρούμε τις πληροφορίες που ψάχνουμε, πληκτρολογούμε στη μηχανή αναζήτησης «λέξεις κλειδιά». Σήμερα, η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης είναι η Google (www.google.com).

 

Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

  • Αλλαγή Αρχικής Ιστοσελίδας
  • Καταχώρηση Ιστοσελίδας στα Αγαπημένα (Favorites, Bookmarks)
  • Λήψη αρχείων κειμένου, εικόνας, βίντεο, λογισμικού από Ιστοσελίδα και αποθήκευση του

 

Τι πρέπει να προσέχουμε σε μία ιστοσελίδα, που επισκεπτόμαστε

Δεν είναι έγκυρες όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στον Παγκόσμιο αφού ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μιαν ιστοσελίδα! Κάποια σημεία που πρέπει να προσέχουμε σε μία νέα ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε είναι:

  • Σε ποιόν ανήκει η ιστοσελίδα; Έχει κύρος ο ιδιοκτήτης της; (Αν ανήκει σε κάποιο πανεπιστήμιο, σε μια βιβλιοθήκη, σε ένα μουσείο ή σε ένα δημόσιο οργανισμό, τότε μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για την αξιοπιστία της.)
  • Ποιος είναι ο σκοπός της; (Να πληροφορήσει, να επεξηγήσει, να διαφημίσει, να πείσει ή να πουλήσει;)
  • Πόσο αισθητικά προσεγμένη είναι; (Χρησιμοποιεί γραφικά, είναι καλά σχεδιασμένα τα μενού επιλογών, έχει πρωτότυπες εικόνες;)
  • Μήπως υπάρχουν συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη;
  • Πόσο πλούσια σε συνδέσεις είναι η ιστοσελίδα; Πρέπει να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός διαφορετικών συνδέσεων που θα μας παραπέμπουν σε άλλες σχετικές και έγκυρες πηγές, ώστε να έχουμε ευρύτερη και περισσότερο αντικειμενική πληροφόρηση.
  • Καλύπτει με αρκετό υλικό και σε βάθος τα θέματα που παρουσιάζει; (Συγκρίνετε τις πληροφορίες που περιέχει με παλαιότερες γνώσεις σας. Αναζητήστε πρόσθετες πληροφορίες από άλλες ιστοσελίδες και έντυπο υλικό).

 

Ασκήσεις για το σπίτι

Ανοίξτε το αρχείο Πλοήγηση στο Διαδίκτυο  - Ασκήσεις και απαντήστε τα ερωτήματα.

 

copy internet

 

Διαβάστηκε 11033 φορές