Ιστοσελίδες με Εκπαιδευτικά Βίντεο

video eduΣτο Διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα υλικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Δυστυχώς όμως δεν είναι έγκυρες όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στον Παγκόσμιο Ιστό αφού ο καθένας μπορεί είτε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα είτε να αναρτήσει υλικό (π.χ. στο YouTube).

Πιο κάτω προτείνονται ορισμένες ιστοσελίδες με Video που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

(http://www.edutv.gr/)

edutvΙστοσελίδα με εκπαιδευτικές ταινίες του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Οι ταινίες/ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένες σε βαθμίδες (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) και σε εκπαιδευτικά αντικείμενα (π.χ. γλώσσα – λογοτεχνία, ιστορία – αρχαιολογία κ.λ.π)

Επιλέγοντας αυτό που θέλουμε μπορούμε να το δούμε "online" ή να το ανακτήσουμε (download) για να το δούμε ή να το προβάλουμε αργότερα (σε υπολογιστή χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο).

Το υλικό αυτό διατίθεται μόνο για αυστηρά εκπαιδευτική ή και προσωπική χρήση και μόνο για σκοπούς εκπαιδευτικούς, καθώς και πληροφόρησης σε εκπαιδευτική βάση.

Πώς μπορείτε να κατεβάσετε τις ταινίες (σε μορφή mp4):

Αφού επιλέξετε την ταινία που σας ενδιαφέρει, διαβάζετε τους όρους χρήσης, πατάτε στο κουμπί δίπλα από το «Έχω διαβάσει και συμφωνώ με τους όρους χρήσης του υλικού» και τέλος πατάτε «Λήψη». Ακολούθως, εάν πλοηγήστε στο Διαδίκτυο μέσω του φυλλομετρητή Mozila Firefox, επιλέγετε το κουμπί «Αποθήκευση αρχείου» (Save File). Το αρχείο θα αποθηκευτεί αυτόματα στο φάκελο: «Ληφθέντα αρχεία» (Downloads) του υπολογιστή σας, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο φάκελο: «Τα έγγραφά μου» (Documents).

 

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

(http://paragoges.pi.ac.cy)

Διαδικτυακός χώρος πρόσβασης στις εκπαιδευτικές ταινίες και οπτικοακουστικό υλικό σε ψηφιακή μορφή του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου αλλά και οπτικοακουστικό υλικού παραγωγής της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης της Ελλάδας και άλλων οργανισμών από τους οποίους το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εξασφαλίσει άδεια αξιοποίησης του.

Μπορούμε να αναζητήσουμε αυτό που ψάχνουμε είτε γράφοντας τον τίτλο του (ή γράφοντας κάποια Λέξη-κλειδί) είτε επιλέγοντας τη Βαθμίδα Εκπαίδευσης και τη Θεματική ενότητα που μας ενδιαφέρει.

Πώς μπορείτε να κατεβάσετε τις ταινίες

Κάτω από κάθε ταινία υπάρχει επιλογή για λήψη είτε σε ψηλή είτε σε χαμηλή ανάλυση.

 


ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

(http://photodentro.edu.gr/video/)

Το 'Φωτόδεντρο/ Εκπαιδευτικά Βίντεο' είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Βίντεο για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Περιλαμβάνει μικρής διάρκειας βίντεο (έως 10 λεπτά) που εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς στόχους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (curriculum related). Είναι κατάλληλα για αξιοποίηση μέσα στη σχολική τάξη (in-class use) και μπορούν να ενταχθούν μέσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης (core-concept)

 

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (πρώην ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ)

(http://www.hprt-archives.gr/)

Το πλουσιότερο αρχείο της Ελλάδος σε εικόνα και ήχο. Περιέχει χιλιάδες ρεπορτάζ, ειδήσεις και ενημερωτικές και ψυχαγωγικές τηλεοπτικές εκπομπές. Το αρχείο εμπλουτίζεται και ανανεώνεται διαρκώς.
Για την εκπαίδευση υπάρχει και η επιλογή «Το αρχείο πάει... σχολείο» στην οποία δίνεται αντιστοίχιση του οπτικοακουστικού υλικού με σχολικά βιβλία, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον χρηστικά μαθησιακά εργαλεία, σχετικά με συγκεκριμένα γνωστικά πεδία. Η αναζήτηση των θεμάτων μπορεί να γίνει με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, την τάξη, το μάθημα ή και συνδυασμό των παραπάνω.

Πώς μπορείτε να κατεβάσετε τις ταινίες:

Ένας εύκολος τρόπος για να κατεβάσετε τις ταινίες από το Ψηφιακό Αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι με χρήση σχετικού ενσωματωμένου προγράμματος (add-on ή extension) στο φυλλομετρητή σας.
Προτείνονται το Fast Video Download και το Flash Video Downloader για τον φυλλομετρητή Mozilla Firefox και το FVD Video Downloader για τον φυλλομετρητή Google Chrome.
Για φυλλομετρητή Mozilla Firefox ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
α) Επιλέγουμε από το μενού το Tools - Add-ons
β) Στη σελίδα που ανοίγει, γράφουμε στο πλαίσιο αναζήτησης (πάνω δεξιά!) «Fast Video Download» ή «Flash Video Downloader» (ανάλογα με το ποιο πρόγραμμα προτιμούμε) και επιλέγουμε το σχετικό πρόγραμμα (add-on) από τη λίστα προγραμμάτων.
γ) Για να το εγκαταστήσουμε επιλέγουμε το κουμπί Install.
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πρέπει να επανεκκινήσουμε τον φυλλομετρητή Mozilla Firefox. Τότε θα εμφανιστεί το εικονίδιο του προγράμματος στη γραμμή εργαλείων του φυλλομετρητή.
Για να αποθηκεύσουμε αυτό που θέλουμε στον υπολογιστή μας πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε την προβολή του, μετά να πατήσουμε στο εικονίδιο του προγράμματος που εγκαταστήσαμε και τέλος να επιλέξουμε download.
Για φυλλομετρητή Google Chrome ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
α) Επιλέγουμε από το μενού το Tools - extensions
β) Επιλέγουμε « Get more extensions»
γ) Στη σελίδα που ανοίγει, γράφουμε στο πλαίσιο αναζήτησης (πάνω αριστερά!) «FVD Video Downloader»
δ) Για να το εγκαταστήσουμε επιλέγουμε το κουμπί «add to chrome» που βρίσκεται δίπλα από το σχετικό πρόγραμμα (extension).
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα εμφανιστεί το εικονίδιο του προγράμματος στη γραμμή εργαλείων του φυλλομετρητή Google Chrome.
Για να αποθηκεύσουμε την ταινία που θέλουμε στον υπολογιστή μας πρέπει να ξεκινήσουμε την προβολή του, να πατήσουμε στο εικονίδιο του προγράμματος που εγκαταστήσαμε και να επιλέξουμε download.
Παρατήρηση: Το Google Chrome δεν επιτρέπει στο FVD Video Downloader να κατεβάσει υλικό από το YouTube (λόγω του ότι τόσο το YouTube όσο και το Google Chrome ανήκουν στην εταιρία Google!) 

 

Διαβάστηκε 10759 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2014 08:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αποθήκευση και διαμοιρασμός αρχείων στο Διαδίκτυο »