Αποθήκευση και διαμοιρασμός αρχείων στο Διαδίκτυο

cloud storage1Οι υπηρεσίες αποθήκευσης στο «νέφος» (cloud storage), μας παρέχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε αρχεία στο Διαδίκτυο και να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από οποιοδήποτε υπολογιστή. Μας παρέχουν επίσης τη δυνατότητα να μοιράζουμε αρχεία με άλλους (π.χ. με συναδέλφους ή μαθητές μας) αλλά επίσης να έχουμε κοινούς φακέλους (shared folder) με άλλους.

Αν αποθηκεύουμε κάποια από τα αρχεία μας μόνο σε μια συσκευή αποθήκευσης (π.χ. σκληρό δίσκο, USB Flash Drive κ.λ.π), υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τα χάσουμε αφού μπορεί να χαλάσει η συσκευή ή να χαθεί. Αποθηκεύοντας τα αρχεία μας σε υπηρεσίες cloud storage μειώνουμε κατά πολύ την πιθανότητα απώλειας.

Υπάρχουν διάφορες τέτοιες υπηρεσίες με δημοφιλέστερες τις: Dropbox, SkyDrive, iCloud. Υπάρχουν επίσης και κάποιες άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως το Google Drive, που προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες όπως π.χ. δημιουργία αρχείων κειμένου, παρουσιάσεων, υπολογιστικών φύλλων ή ακόμη και ερωτηματολόγια.

 

DROPBOX

dropbox1Το Dropbox ίναι μια δωρεάν υπηρεσία η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων στο «νέφος» (cloud storage). Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας (που έχουμε αποθηκευμένα στο Dropbox) από οποιοδήποτε υπολογιστή ή τηλέφωνο, φτάνει να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο!

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό φάκελο (folder) σε κάθε ένα από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε. Το Dropbox τότε συγχρονίζει αυτούς τους φακέλους (δηλαδή ότι αποθηκεύσουμε στον ένα, αποθηκεύεται αυτόματα και στους υπόλοιπους).

Μας παρέχεται επίσης η δυνατότητα να έχουμε κοινούς φακέλους (shared folders) με άλλους. Μπορούμε δηλαδή να αποθηκεύσουμε κάποιο αρχείο σε ένα φάκελο του υπολογιστή μας και χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι, το αρχείο να αντιγραφεί στον αντίστοιχο φάκελο (τον οποίο έχουμε ορίσει ως κοινό φάκελο) κάποιου συναδέλφου μας.

Μπορούμε τέλος, με εύκολο τρόπο να μοιραζόμαστε τα δικά μας αρχεία με κάποιον άλλο. Αντί να στείλουμε το αρχείο με email ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια συσκευή αποθήκευσης, απλά το αποθηκεύουμε στον ειδικό φάκελο του Dropbox. Τότε το Dropbox μας δίνει ένα «σύνδεσμο» (link) ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε για να «κατεβάσει» (download) το συγκεκριμένο αρχείο.
Αρχικά, στο Dropbox, έχετε χώρο αποθήκευσης 2 GΒ. Ο χώρος αυτός μπορεί να αυξηθεί ως τα 8 GB με διάφορους τρόπους (π.χ. να αποστείλετε μια πρόσκληση σε κάποιο φίλο ή γνωστό σας για να συνδεθεί στο Dropbox).

 

Δημιουργία λογαριασμού στο Dropbox

Για να χρησιμοποιήσουμε το Dropbox πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό λογαριασμό:

Στην ιστοσελίδα www.dropbox.com (στο πάνω δεξιά μέρος) επιλέγετε σύνδεση (sign in) και στη συνέχεια δημιουργία λογαριασμού (Create an account). Για να δημιουργήσετε το λογαριασμό σας δίνετε το όνομα, το επίθετο, το email σας και επιλέγετε ένα κωδικό (password).

 

Εγκατάσταση της εφαρμογής Dropbox

Αφού δημιουργήσετε το λογαριασμό σας μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας την εφαρμογή του Dropbox.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε κάθε υπολογιστή που θα χρησιμοποιήσουμε αφού μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας και από την ιστοσελίδα του Dropbox!

 

cloud storage1

Διαβάστηκε 9725 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2013 06:45
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστοσελίδες με Εκπαιδευτικά Βίντεο Edmodo »