Εφαρμογές Παρουσιάσεων

 Με ένα λογισμικό Παρουσιάσεων μπορούμε να δημιουργήσουμε διαφάνειες για μια παρουσίαση. Οι διαφάνειες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κείμενα, εικόνες, βίντεο και ήχο.

Το δημοφιλέστερο λογισμικό Παρουσιάσεων είναι το PowerPoint της εταιρίας Microsoft. Άλλα λογισμικά Παρουσιάσεων είναι τα Apple Keynote, OpenOffice.org Impress (το οποίο είναι ανοικτού κώδικα), Google Presentation, Prezi κ.α. 

Προκαθορισμένοι τύποι (layouts) διαφανών

Υπάρχουν πολλά είδη διαφανειών (slide layouts). Μερικά από αυτά φαίνονται πιο κάτω:

 presentation1

Αλλαγή χρώματος φόντου (Background Color)

Σε εφαρμογές παρουσίασης υπάρχει η επιλογή να αλλάξουμε το λευκό φόντο της διαφάνειας μας σε όποιο χρώμα (ή σε συνδυασμό χρωμάτων) επιθυμούμε.

Εισαγωγή ειδικού σχεδίου «πρότυπο φόντου» στην διαφάνεια (Design)

Σε μια διαφάνεια υπάρχει η επιλογή ειδικού σχεδίου «πρότυπου φόντου» αντί για χρώμα.

Ειδικά εφέ για εναλλαγή διαφανειών (Transitions)

Υπάρχουν ειδικά εφέ για την εναλλαγή των διαφανειών σε μια παρουσίαση. Μπορούν να εναλλάσσονται όλες οι διαφάνειες με το ίδιο εφέ ή η κάθε διαφάνεια με διαφορετικό.

Κεφαλίδα και Υποσέλιδο (Header and Footer)

Σε μια διαφάνεια μπορεί να εμφανίζεται στο κάτω μέρος ένα Υποσέλιδο (footer) ή/και στο πάνω μέρος μια Κεφαλίδα (header). Αυτά είναι συνήθως ο τίτλος της παρουσίασης, το ονοματεπώνυμο μας, ημερομηνία, αριθμός διαφάνειας. Συνήθως στην αρχική διαφάνεια αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κεφαλίδες και υποσέλιδα.

Υπόδειγμα Διαφανειών (Slide Master)

Σε μια παρουσίαση μπορεί να δημιουργήσουμε ένα Υπόδειγμα Διαφανειών (Slide Master). Αυτό είναι ουσιαστικά μια διαφάνεια στην οποία ορίζουμε πως θα φαίνονται οι υπόλοιπες διαφάνειες της παρουσίασης μας. Ορίζουμε δηλαδή ποια γραμματοσειρά θα χρησιμοποιηθεί, ποιο μέγεθος γραμμάτων, ποια χρώματα, σε ποια σημεία θα εμφανίζονται τα κείμενα και οι εικόνες, σε ποιο σημείο και με ποιο μέγεθος θα εμφανίζονται οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα κ.λπ. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε στο Υπόδειγμα Διαφανειών κάποια αντικείμενα (π.χ. εικόνες) τα οποία να εμφανίζονται σε όλες τις διαφάνειες.

Εισαγωγή Ειδικών εφέ (Animations)

Σε κάθε αντικείμενο (π.χ. εικόνα) ή κείμενο υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής ειδικού εφέ παρουσίασης (Custom Animation). Τα εφέ αυτά μπορούν να ορίσουν πως (και πότε) θα εμφανίζεται, πως (και πότε) θα αποκρύπτεται ή πως θα δίνεται έμφαση στο αντικείμενο.

presentation2

Προσπαθήστε να κρατήσετε την προσοχή του κοινού σας δημιουργώντας μιαν ενδιαφέρουσα παρουσίαση!

 

 

Δραστηριότητες

Δραστηριότητα 1

Ανοίξτε το αρχείο Δραστηριότητα 1 και απαντήστε τα ερωτήματα.

 

Δραστηριότητα 2

Ανοίξτε το αρχείο Δραστηριότητα 2 και απαντήστε τα ερωτήματα.

 

Δραστηριότητα 3

Ανοίξτε το αρχείο Δραστηριότητα 3 και απαντήστε τα ερωτήματα.

  

Δραστηριότητα 4

Ανοίξτε το αρχείο Δραστηριότητα 4 και απαντήστε τα ερωτήματα.

  

Διαβάστηκε 5523 φορές