Ιστολόγια (Weblogs)

blogΤο weblog, ή εν συντομία blog, είναι ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο του οποίου τα στοιχεία εκτίθενται στο διαδίκτυο και μπορεί να τα δει ο κάθε άγνωστος.
Είναι ένας ιστοτόπος, όπου μπορούμε να τοποθετούμε αναρτήσεις τις οποίες οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορούν να διαβάζουν και εάν το επιθυμούν, να σχολιάζουν.
Ανάρτηση είναι μια δημοσίευση που γίνεται σε ένα ιστολόγιο και μπορεί να περιέχει κείμενο, γραφικά, υπερσυνδέσεις, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία.

Πλεονεκτήματα

  • Δωρεάν (συνήθως)
  • Εύκολη δημιουργία και ενημέρωσή τους
  • Συνδυάζουν κείμενο, εικόνες και υπερσυνδέσεις (hyperlinks ή links)
  • Δυνατότητα on-line σχολίων, προωθώντας έτσι την αλληλεπίδραση και τον διάλογο μεταξύ των επισκεπτών.

 

Πλατφόρμες για τη Δημιουργία/Φιλοξενία Ιστολογίου

 

Δραστηριότητες

Δραστηριότητα 1 – Επιλογή θέματος

Το ιστολόγιο που θα δημιουργήσετε μπορεί να πραγματεύεται κάποιο χόμπι, ενδιαφέρον ή ασχολία σας, κάτι σχετικό με τη ζωή σας ως μαθητές ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε.

Συμπληρώστε τη φόρμα δήλωσης ιστολογίου (blog)

 

Δραστηριότητα 2

Εγγραφείτε σε μια πλατφόρμα για τη Δημιουργία/Φιλοξενία Ιστολογίου. Στο βιβλίο σας δίνεται εκτενής πληροφόρηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ιστολόγιο στην πλατφόρμα Blogger (www.blogger.com/). Όμως, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Πριν ξεκινήσετε τη δημιουργία του ιστολογίου βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αφού δημιουργήσετε το ιστολόγιο σημειώστε τη διεύθυνση του. 

Στείλτε στον καθηγητή σας με email τη διεύθυνση του ιστολογίου σας. Στο email γράψτε επίσης τα στοιχεία σας!

 

Δραστηριότητα 3 - Πρώτη ανάρτηση

Να δημιουργήσετε και να δημοσιεύσετε μία απλή ανάρτηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο κείμενο και θα δίνει μία σύντομη περιγραφή του θέματος το οποίο πραγματεύεται το ιστολόγιο. Η περιγραφή αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τις πέντε γραμμές.

 

Δραστηριότητα 4 - Σχόλια

Να επισκεφτείτε κάποια από τα ιστολόγια που δημιούργησαν οι συμμαθητές/τριές σας και να αναρτήστε τις απόψεις (σχόλια) σας σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται το κάθε ιστολόγιο. 

 

Δραστηριότητα 5 - Δεύτερη ανάρτηση

Δημιουργήστε μια νέα ανάρτηση στο ιστολόγιο σας, η οποία να περιέχει Κείμενο, τουλάχιστον μία εικόνα και τουλάχιστον ένα υπερσύνδεσμο (link)

 

Δραστηριότητα 6

Να απαντήσετε στα σχόλια που ανάρτησαν οι συμμαθητές/τριές σας στο ιστολόγιό σας.

 

Δραστηριότητα 7

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του ιστολογίου σας, για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό.

 

Δραστηριότητα 8

Να επισκεφτείτε κάποιο από τα ιστολόγια που δημιούργησαν οι συμμαθητές/τριές σας και να αναφέρετε ένα στοιχείο που σας άρεσε και ένα στοιχείο που δεν σας άρεσε, όσον αφορά τον τρόπο που είναι προσαρμοσμένες οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου ιστολογίου (Τίτλος, Πρότυπο Σχεδίασης, Φόντο). Τι θα κάνατε διαφορετικά;

 

Ιστολόγια Μαθητών

 

 

Διαβάστηκε 5289 φορές